Welk boek springt eruit en waarom? – 50books vraag 29

Tijd voor weer een nieuwe #50books vraag! Ik kies steeds “blind” een vraag zodat ik op zijn minst ook zelf verrast word.

De taal als blauw – Boudewijn Büch – 1977

Vraag 29:
Ga eens voor je boekenkast staan en laat je ogen over de boeken glijden. Welk boek springt eruit en waarom?

Gelukkig heb ik een kleine boekenkast, ik hoefde niet urenlang stapels boeken langs te gaan, ik was binnen een minuut klaar. Dit boek valt op omdat het ‘t dunste boek is dat in de boekenkast staat: De taal als blauw van Boudewijn Büch!

De taal als blauw was het eerste boek dat ik kocht dat in de categorie poëzie viel. Ik heb uiteraard poëzie voor mijn lijst gelezen op school maar het duurde tot eind jaren 80 voordat ik het zelf kocht, dat werd De taal als blauw.

Nadat ik ‘De kleine blonde dood’ van Boudewijn Büch las halverwege de jaren 80, werd ik geraakt door zijn schrijfstijl en niet veel later zag ik Boudewijn Büch tijdens zijn tv-programma Büch’s boeken gepassioneerd over boeken vertellen (ook dit programma vonden mijn ouders niets, ik keek het in mijn slaapkamer op een oude zwart wit tv mét draaiknop). Daar onstond mijn fascinatie voor de persoon én auteur Boudewijn Büch en dat is nooit meer weggegaan. Ik heb lang niet al zijn boeken in mijn bezit -er zijn onmogelijk veel boeken van hem uitgegeven- en daar kan ik prima mee leven. Zijn laatste boek Het geheim van Eberwein staat hier trouwens nog steeds ongelezen in de boekenkast, er komt nooit meer een nieuw boek van hem uit en ik stel het lezen steeds uit, inmiddels al zo’n 15 jaar.

Ik zal trouwens nooit een boek van Boudewijn Büch recenseren voor mijn blog, geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt, het hele circus dat na zijn overlijden in 2002 ontstond, ik vond dat vreselijk, ik treurde om Büch zijn dood en anderen leken zijn dood als een vrijbrief te zien om van alles te roepen. Ik kan veel hebben, maar kritiek op Büch vind ik (nog steeds) heel lastig.

Terug naar De taal als blauw, want daar begon dit artikel mee! De taal als blauw leerde mij dat poëzie NIET saai is! En dat gevoel heeft mij nooit meer losgelaten.

Toen ik dit artikel schreef besefte ik mij ineens dat ik nog nooit poëzie heb gerecenseerd voor mijn blog terwijl ik het wel lees, wel minder vaak dan ik zou willen. In mijn artikel over de zomerbrochures (lees het hier terug) vertelde ik dat ik nieuwsgierig was naar Victorieverdriet van Elfie Tromp en ik trok de stoute schoenen aan en benaderde haar uitgever en vroeg om een recensie-exemplaar, deze heb ik inmiddels binnen, zo tof (recensie volgt)!

Vertel, welk boek springt er bij jou uit in jouw boekenkast, ik ben nieuwsgierig naar jouw antwoord?!

8 gedachten over “Welk boek springt eruit en waarom? – 50books vraag 29

 • juni 10, 2018 om 12:20 pm
  Permalink

  Hoi Sandra, een boek dat enorm opvalt in mijn boekenkast is het reusachtige boek van Nozeman en Sepp: Nederlandsche vogelen. Het is verreweg het grootste boek in mijn bezit. Groetjes, Erik

  Beantwoorden
  • juni 10, 2018 om 9:40 pm
   Permalink

   Ik moest het even opzoeken, da’s inderdaad een groot boek Erik, jeetje!

   Beantwoorden
 • juni 10, 2018 om 1:50 pm
  Permalink

  Ik deed ook mee aan 50books. Je vindt ze onder dat label op mijn blog. Deze beantwoordde ik ook. Ik las weinig van Boudewijn Buch, maar ik bekeek met veel plezier al zijn tv programma’s. Over zijn reizen naar eilanden, bibliotheken en natuurlijk over bijzondere boeken. Ik genoot van het oprechte enthousiasme dat hem nooit scheen te verlaten, voor de camera’s althans. Ik begreep dat hij daarnaast aan een somberder leven leed. Welk boek zou je mij aanraden als ik er nog eens een zou willen proberen? Of zullen we allebei Het geheim van Eberwein eens lezen?

  Beantwoorden
  • juni 10, 2018 om 9:52 pm
   Permalink

   Ik ga eens rondkijken bij jou inderdaad, ik ben benieuwd naar jouw antwoorden Jannie! Ja klopt, hij leed best een somber leven maar van wat ik weet haalde hij veel uit het kopen en ‘jagen’ op boeken en spullen. Dat bijna jongensachtig enthousiasme van hem zag je ook terug bij Barend en Van Dorp waar hij vaak te gast was, hij kon ontzettend mooi vertellen. Zonder hem had ik nooit een fascinatie gekregen voor bijvoorbeeld Keizer Wilhelm II en Huis Doorn.
   Ik zou dan eerder de Eilanden reeks van hem aanraden Jannie, prachtige boeken waarin hij je opnieuw mee op reis neemt. En samen Het geheim van Eberwein een keer lezen lijkt mij leuk, ik geef het door zodra ik er klaar voor ben.

   Beantwoorden
 • juni 10, 2018 om 9:06 pm
  Permalink

  Ik las voor mijn eindlijst Het Dolhuis en weet nog dat de docent aangenaam verrast was. De kleine blonde dood ken ik natuurlijk ook!

  Waarom kan je kritiek op Büch slecht hebben?

  Beantwoorden
  • juni 10, 2018 om 10:16 pm
   Permalink

   Oh wat leuk! Het dolhuis is mooi! Het gaat mij om de bakken kritiek die hij postuum kreeg, ik vond dat onterecht en onnodig.

   Beantwoorden
 • juni 10, 2018 om 10:20 pm
  Permalink

  Net als Jannie beantwoordde ik deze 50books vraag. Dus ook mijn antwoord is te lezen op mijn blog. 😉
  Net als jij heb ik flink wat boeken van Büch gelezen. Zijn schrijfstijl sprak me aan. Maar ik las geen poëzie van hem, dus dat ga ik ook eens doen.

  Beantwoorden
  • juni 10, 2018 om 10:39 pm
   Permalink

   Oh ik ga deze week eens rondsnuffelen op je blog Karin, leuk, ik ben benieuwd naar jouw antwoorden! Leuk om te horen dat ook van zijn boeken genoot 😘

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: